Què és l’Acupuntura?

L’acupuntura és una especialitat terapèutica que forma part de la Medicina Tradicional Xinesa, i que es fa servir des de fa més de 3000 anys.

La Medicina Tradicional Xinesa manté una visió holística en la què es veu l’ésser humà com un microsistema dins del macrosistema o cosmos, on tot està connectat i es reflexa mútuament. D’aquí la gran importància en la observació de la natura per poder entendre els seus fenòmens i fer-los extensius a la pròpia persona. Aquest sistema de pensament considera que el cos està compost per energia i matèria, i que la salut és el manteniment de l’equilibri entre elles. La malaltia esdevé quan es dóna un desequilibri.

L’energia, anomenada Qi o energia vital, és el principi actiu que forma part de tot ésser viu. Podria traduir-se com flux vital d’energia.

A banda de l’Acupuntura, la Medicina Tradicional Xinesa fa servir altres tècniques, com la fitoteràpia, la moxibustió, la tuina (fisioteràpia xinesa) o el Qi Gong entre d’altres...

L’acupuntura està reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 1979.


Com funciona?

L’acupuntura consisteix en la introducció d’agulles molt fines en punts determinats de la superfície corporal (punts d’acupuntura) que es troben situats en una sèrie de canals o meridians pels quals el Qi (energia vital) flueix i es distribueix per tot el cos. Els meridians formen una xarxa totalment comunicada. Cada meridià principal es relaciona amb un òrgan intern i es denomina segons aquest òrgan. Cada punt té determinades característiques i aplicacions.

Les agulles d’acupuntura són estèrils i d’un sol ús.

La finalitat de l’acupuntura és l’harmonització del Qi mitjançant la inserció de les agulles en els punts corresponents. L’objectiu seria tonificar, si hi ha dèficit, dispersar, si hi ha excés, drenar la congestió, obrir l’obstrucció, alliberar l’estancament.

Així, a més de la història clínica mèdica convencional que sempre hem de dur a terme com a metges, durant la visita es recullen els símptomes que es presenten i el resultat de l’exploració física, i s’interpreten segons  els criteris diagnòstics de la Medicina Tradicional Xinesa dels 5 elements (Fusta, Foc, Terra, Metall i Aigua), el Yin i el Yang (dos principis taoistes que han d’estar en equilibri), els Meridians, Zang- Fu (òrgans).

Quins són els principals motius de consulta?

L’acupuntura es pot fer servir per a tot tipus de desequilibri o patologia. Pot ajudar tant en símptomes físics com en trastorns emocionals com l’angoixa, la depressió, l’estrès... podent produir una franca millora de l’estat general.

Els motius més freqüents de consulta són: dolors aguts o crònics (mals de cap, migranyes, dolors articulars i musculars, neuràlgies, dolors menstruals...), rinitis al·lèrgica, insomni, problemes dermatològics (herpes zòster, dermatitis...), estrès...

Aquest sistema de tractament és complementari del seu tractament mèdic habitual, així com de les visites i controls per part d’altres metges i els especialistes que el visitin regularment, i en cap cas els pot substituir.

Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, accepta el seu ús.