• Consulta Medicina Natural
  • Consulta Medicina Natural
  • Consulta Medicina Natural

HOMEOPATIA

¿QUÈ ÉS LA HOMEOPATIA?


HOMEOPATIA_GRANULSL’Homeopatia és un mètode terapèutic útil tant en el tractament de les malalties o dels símptomes com en la prevenció de les mateixes, així com en el manteniment de la salut en un sentit més ampli.
En el seu coneixement i aplicació pràctica hi ha una base conceptual molt àmplia que abasta la comprensió dels fenòmens de salut i malaltia, els mecanismes mitjançant els quals els éssers humans emmalaltim, els hàbits de vida i la manera de pensar, sentir i viure de cadascú i cadascuna.
L’homeopatia es basa en la llei del similar per aprofitar l’efecte curatiu de les substàncies amb les què s’elaboren els medicaments homeopàtics, i en la preparació molt diluïda (dilucions infinitesimals) i dinamitzada dels mateixos.
Va ser descoberta per Samuel Hahnemann (1755-1843), metge i químic alemany, que intentant comprendre l’efecte terapèutic de la Cinchona officinalis (planta més coneguda com a Arbre de la Quina, utilitzada en aquells temps per a tractar la malària), va deduir que aquest havia de tenir relació amb el fet observable de què en ser ingerida per una persona sana podia provocar-li els mateixos símptomes que ajudava a curar una persona malalta.
Investigador conscienciós i infatigable, va experimentar les substàncies inicialment en ell mateix. Paral·lelament inicià el procés de dilució successiva dels medicaments que s’utilitzaven en aquell moment per intentar evitar els seus efectes secundaris. Posteriorment descobrí l’efecte que la sucussió o dinamització (agitació) tenia sobre les dilucions dels medicaments, el què li va permetre realitzar dilucions encara més altes (infinitesimals) i obtenir efectes curatius fins llavors desconeguts per aquelles substàncies.
Així va poder constatar, experimentant en ell mateix cada substància i amb la pràctica en els seus pacients, que el què estava observant en aquestes curacions era la llei del similar (Similia Similibus Curentur), que ja va descriure Hipòcrates al segle V aC. Aquesta llei formula que les substàncies poden curar símptomes similars als que són capaces de produir, i és la mateixa llei en la que es basa l’efecte de les vacunes.
Els medicaments homeopàtics són elaborats en general a partir d’elements de la natura, i n’hi ha d’origen vegetal, mineral, animal, biològic i d’altres.
Es venen a les farmàcies, i la seva presentació pot ser en forma de gotes, pols, comprimits, grànuls o glòbuls, tot i que la més habitual són els grànuls.
En la seva preparació es realitza un procés de dilució successiva + agitació que grava a l’estructura de l’aigua en la que es dilueix, la informació curativa de la substància original. Posteriorment s’impregnen els grànuls de lactosa amb la dilució del medicament corresponent.  Per a cada medicament poden preparar-se el què es coneix com a diferents potències, en funció de les diferents dilucions d’una mateixa substància.
La investigació es realitza mitjançant l’anomenada Experimentació Pura dels remeis en individus sans, el què ens proporciona el coneixement de la capacitat curativa de cada medicament en particular a través d’observar els símptomes que pot produir.
En la seva manera de veure els processos de salut i malaltia, l’homeopatia comparteix amb moltes altres formes de practicar la medicina (com la medicina tradicional xinesa, la teràpia neural, la medicina naturista, la medicina ayurveda...), la visió vitalista i holística de l’ésser humà, en la que utilitzem els nostres recursos terapèutics per ajudar a l’organisme a recuperar la salut, mitjançant estímuls que promouen el moviment natural del mateix en aquest sentit. Així, l’actuació del medicament homeopàtic es troba a nivell de l’anomenada Força Vital, afavorint la seva funció reguladora i produint una curació profunda i duradora.
La Força Vital és el nom per referir-nos a la part immaterial que dóna vida a cada ésser viu i és l’encarregada de mantenir l’equilibri i el correcte funcionament de cada organisme, així com de reparar-lo quan és necessari. Aquesta Força Vital del vitalisme es correspon amb la Vis Natura Medicatrix de la tradició greco-llatina (ja utilitzada per Hipòcrates), el Xi de la medicina tradicional xinesa, el Prana de la tradició hindú o la Intel·ligència Universal de la quiropràxia...
La visió holística ens recorda que l’ésser humà no és la simple suma de les seves parts i que els seus òrgans, funcions i emocions no estan separats, i que no poden comprendre’s fora del seu conjunt. De la mateixa manera que no estan separats en cada ésser humà els seus diferents òrgans, les seves emocions, els seus pensaments i aquella part immaterial que anima al cos i que cadascú denomina segons la seva tradició (Força Vital, Xi, Prana...). I anant més enllà, tampoc poden separar-se del què aquesta persona viu a la seva família, a la seva feina, a la seva comunitat, a la seva cultura, al seu ecosistema i de com ho viu ella específicament (com interpreta o experimenta cada circumstància).
Així, la malaltia és l’expressió del desequilibri de la Força Vital de manera peculiar i característica per cada ésser humà. Aquest desequilibri originat en la part encara no física de la persona afecta a diferents àmbits de la mateixa, i pot manifestar-se tant a nivell local (en diferents òrgans o teixits), com a nivell mental, emocional, en les seves apetències o impulsos, en la seva vida de relació, en el seu nivell d’energia o en la percepció de sí mateixa...
Des d’aquest punt de vista tota malaltia és general, encara que es manifesti localment en algun òrgan o sistema concret, i els símptomes són la manifestació de l’esforç que aquest ésser està realitzant per superar la veritable malaltia que es troba a nivell del desequilibri de la Força Vital. Qualsevol d’aquests símptomes no constitueix la malaltia però tots ells en el seu conjunt ens donen una imatge de la mateixa i són la manera en què l’organisme ens expressa el seu desequilibri, que es troba en un nivell més profund.
En homeopatia utilitzem aquesta imatge que ens proporcionen tots els símptomes en el seu conjunt per determinar per similitud el medicament homeopàtic adequat per cada cas.
Així no es tracten malalties sinó la persona juntament amb la malaltia global, en el què s’ha anomenat individualització del tractament homeopàtic.
Atès que els símptomes són només la expressió del desequilibri i no la malaltia en ella mateixa, si els tractem de manera individual sense tractar la malaltia en el seu conjunt, podem provocar el què anomenem una supressió dels mateixos, i això pot conduir a què la malaltia busqui una altra via d’expressió, o la mateixa, abans o després.
La Salut pot considerar-se com un procés que fluctua en un equilibri de la Força Vital i així de la totalitat de l’ésser humà, amb l’homeòstasi en les funcions, el benestar en les sensacions, i el bon nivell d’energia per portar endavant la seva pròpia vida, una bona relació amb el seu entorn i amb el sentit de la pròpia existència.
En la pràctica tot això podria voler dir que si jo visc el meu dia a dia amb migranyes que apareixen periòdicament cada cap de setmana, pateixo psoriasi des de fa anys i vaig tenir una pneumònia a la meva infància, sento les cames pesades com potes d’elefant, m’enfado cada dia en mirar les notícies sobre política i economia, m’entristeixo cada cop que recordo alguna decepció del passat, estic preocupat/da pels resultats del meu fill al col·legi i a més a més em sento culpable per això, i normalment dino sense asseure’m i menjo qualsevol cosa perquè no tinc temps de parar ni de cuinar, també gaudeixo ballant sempre que puc i faig excursions regularment a la muntanya per què em fan sentir bé, i tinc bons amics amb qui comparteixo el dia a dia...
Tot això forma part del meu estat de salut actual i no puc obviar la seva influència en el meu benestar.
El tractament homeopàtic pot ajudar-me a tractar les migranyes o la psoriasi, que sota el nostre punt de vista són símptomes de la mateixa malaltia profunda, així com a millorar altres manifestacions de la mateixa com podrien ser la tristesa, la reacció de ira o preocupació per les circumstàncies de la vida o la insistència mental en no passar pàgina del passat.

 

 Siguenos en Facebook

TERESA_GARCIA_-_HOMEOPATIA

Vallès, 95 - baixos 1a Sabadell

93 727 80 68

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

 

.